E-ITSPEA enda valitud teema 2: Isesõitvad autod

Isesõitvad autod


Tehnoloogia kiire areng on muutnud palju meie igapäevaelu aspekte, sh ka transpordi valdkonda. Üks kõige põnevamaid ja revolutsioonilisemaid uuendusi on isesõitvate autode tehnoloogia. Need autod, mis võivad ise juhtida ja suhelda ümbritseva keskkonnaga, pakuvad mitmeid eeliseid nii mugavuse, ohutuse kui ka jätkusuutlikkuse seisukohast. Selles artiklis uurime lähemalt isesõitvate autode maailma ning nende mõju tulevikule.

Eelised:
Üks peamisi eeliseid, mida isesõitvad autod pakuvad, on liiklusohutuse suurendamine. Inimlikud vead on üks peamisi liiklusõnnetuste põhjusi, kuid arvutite ja sensorite juhitud autod võivad potentsiaalselt vähendada nende juhtumite arvu. Autonoomsed sõidukid suudavad pidevalt jälgida oma ümbrust, reageerida kiiresti ohtudele ja vältida kokkupõrkeid, muutes seeläbi tee ohutumaks nii autojuhtidele kui ka jalakäijatele. 
Lisaks ohutusele võivad isesõitvad autod aidata kaasa liiklusummikute vähendamisele ning keskkonnasõbralikkuse suurendamisele. Autonoomsed sõidukid suudavad optimeerida oma sõidumarsruute, kasutades selleks reaalajas liiklusandmeid ja vältides seeläbi ülekoormatud teid. See vähendab ummikuid ning säästab aega ja kütust. Lisaks võivad isesõitvad autod olla ka elektriautod, mis vähendavad sõiduki heitgaaside tekitatud keskkonnamõju. 
Neile, kes ei saa vanuse või puude tõttu juhtida või kellel puudub juurdepääs tavapärasele ühistranspordivahenditele, nähakse isejuhtivaid taksosid ja muid transiitsõidukeid võimalusena pakkuda liikuvust, et jõuda näiteks tööle või arsti vastuvõtule.

Väljakutsed:
Kuid isesõitvate autode kasutuselevõtuga kaasnevad ka mitmed väljakutsed ja küsimused. Üks peamisi neist on seotud õiguslike ja regulatiivsete raamistikega. Kuidas määratleda vastutus juhtudel, kui isesõitvad autod tekitavad õnnetusi? Millised on andmekaitse ja privaatsuse tagamise meetmed autonoomsete sõidukite puhul, mis koguvad ja jagavad pidevalt teavet oma ümbruse kohta? Need on vaid mõned küsimused, millele tuleb lahendusi leida, enne kui isesõitvad autod saavad laialdaselt kasutusel olla. 

Kuigi isesõitvate autode tehnoloogia on veel arengujärgus, on sellel potentsiaali muuta drastiliselt meie igapäevaelu ja linnade transpordisüsteeme. Tulevikus võime näha rohkem autonoomseid sõidukeid tänavatel, mis pakuvad ohutumat, tõhusamat ja mugavamat transporti. (1)




Allikad:



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 1: Kolm põnevat IT-lahendust

E-ITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost

E-ITSPEA 3: Kahe traditsioonilise meedia kanali või väljaande analüüs