E-ITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost

 Üks, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla

FTP (File Transfer Protocol)

File Transfer Protocol (failitransport) ehk FTP on protokoll, mida kasutatakse failide allalaadimiseks, üleslaadimiseks ja ühest asukohast teise saatmiseks. Alguses kasutati seda selleks, et kasutajad saaksid kahe füüsilise seadme vahel vestelda ning informatsiooni jagada. Tänapäeval leiab see protokoll enim kasutust failide pilve saatmiseks, mis üldiselt on turvaline asukoht ning millele saab ligi ka eemalt.

FTP lubab kasutajatel ja ettevõtetel üksteistega faile jagada, ilma, et peaks viibima samas ruumis. Seda saab teha kasutades FTP klienti või läbi pilve. Mõlema variandi jaoks on vaja töötavat internetiühendust.

Failitransporti kirjeldas esimest korda õpilane Abhay Bhushan aastal 1971. Eesmärgiks oli andmefailide saatmist ARPANET-i kaudu. Originaalne protokoll on saanud mitmeid uuendusi alates 80-ndatest mis on parandanud selle kiirust, täpsust ning turvalisust. (1)



Üks, mis on tänaseks juba täiesti kadunud

Dial-up

Dial-up on ühendus, mis kasutab modemit. Dial-up ühenduse loomiseks peab modem looma ühenduse aktiivse telefoniliiniga, mis ei ole kasutuses. Ühendamisel võtab modem kõne vastu ning helistab numbrile, mis on ühenduses teise arvutiga. Kui ühendus on saavutatud, siis saab arvutis vaadata e-maili, surfata internetis ning jagada faile. Dial-upi maksimaalne kiirus on 56 kbit/s, mis on tänapäevaste kiirustega võrreldes väga aeglane.

Esimene dial-up ühendus tehti 1965 MIT-is (Massachusettsi Tehnoloogiainstituut) Lawrence G. Roberts'i ja Tom Marill'i vahel, kes viibis sellel hetkel Santa Monicas. L. G. Roberts kasutas TX-2 arvutit ning T. Marill kasutas Q-32 arvutit. (2)









(3)



Allikad:

(1) - https://www.investopedia.com/terms/f/ftp-file-transfer-protocol.asp

(2) - https://www.computerhope.com/jargon/d/dialup.htm

(3) - https://www.flickr.com/photos/christiaancolen/18598794121

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 1: Kolm põnevat IT-lahendust

E-ITSPEA 3: Kahe traditsioonilise meedia kanali või väljaande analüüs