E-ITSPEA 1: Kolm põnevat IT-lahendust

 Üks, mis tekitas tõelise revolutsiooni IT-maastikul

Bitcoin

Bitcoin on kõige tuntum ja esimene krüptoraha, mis loodi 2009. aastal Satoshi Nakamoto nime all. Tegelikult pole teada, kes on originaalne Bitcoini asutaja, sest Satoshi Nakamoto on pseudonüüm. Bitcoin põhineb detsentraliseeritud tehnoloogial (blockchain), kus kõik tehingud on avalikud ja turvalised. Bitcoin võimaldab inimeselt inimesele otsest ülekandmist kus ei ole vaja panka või muud vahendajat. Bitcoin'i piiratud kogus (21 miljonit) ning selle pidev kaevandamine muudavad selle deflatsiooniliseks varaks. Bitcoin on muutunud ajaga üha populaarsemaks ning tänu sellele on sellest saanud üks populaarsemaid investeerimisviise. (1)



Üks, mis oli niivõrd enda ajast ees, et põrus põhjalikult läbi

Microsoft Kin

Microsoft Kin oli nutitelefon, mis oli suunatud peamiselt sotsiaalsele suhtlusele. See pidi ühendama kiire foto- ja videode jagamise sotsiaalmeedia integreerimisega. Microsoft investeeris ligikaudu 2 aastat ja 1 miljardit US dollarit sellesse projekti.

Põhjused, miks Microsoft Kin läbi põrus:

  • Väga segane operatsioonisüsteem - Kin OS oli MC Windows'i ja täielikult uue tarkvara hübriid.
  • Piiratud rakenduste valik - Microsoft võttis tavapäraste rakenduste allalaadimise võimaluse ära, mis muutis Kin'i mõttetu funktsionaalusega telefoniks.
  • Krõbe hind - Kin 1 oli $50 ning Kin 2 oli $100, kuid nendel oli kohustuslik kahe aastane andmeplaan, mis maksis kuni $70 kuus. (2)



Üks, mis oli piisavalt totter, et küsida "Mis selle looja peas küll toimus?"

Clippy

Clippy, mis pidi aitama inimestel oma tekstitöötlusoskusi lihvida, avalikustati 1997. aastal Microsofti poolt. Kui Microsoft Office'i tarkavara kasutajad hakkasid kirja kirjutama, siis ilmus ekraanile Clippy abipakkumine. Kuid sageli oli abipakkumine kohmakas või isegi häriv, mille tõttu muutus see paljude kasutajate jaoks ebapopulaarseks. Clippy aeg sai 2007. aastal otsa. (3)




Allikad:

1 - https://www.coinbase.com/learn/crypto-basics/what-is-bitcoin

2 - https://medium.com/techtalkers/microsoft-kin-the-billion-dollar-smartphone-disaster-982043c52f91

3 - https://www.mentalfloss.com/article/504767/tragic-life-clippy-worlds-most-hated-virtual-assistant




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost

E-ITSPEA 3: Kahe traditsioonilise meedia kanali või väljaande analüüs