E-ITSPEA 10: Eben Mogleni artikli arvustus

  Even Mogleni 1999. aasta artikli Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright arvustus


Even Mogleni artikkel Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright on seotud avatud lähtekoodiga tarkvara ja autoriõiguse teemadega. Hinnates autori artiklit tänapäeva kontekstis, võiksime uurida, kui hästi tema hinnangud ja seisukohad aja jooksul vastu pidanud ning kuidas need sobivad tänapäeva tehnoloogilisse ja õiguslikku maailma.


Even Mogleni hinnangud, mis on osutunud täpseks:

  • Tehnoloogia muutus: Moglen märkis, et digitaalselt kodeeritud andmetel põhinev tehnoloogia on nüüd domineeriv paljudes inimkultuuri aspektides arenenud ühiskondades. See liikumine analoogilt digitaalsele esindusele on tõepoolest toimunud.
  • Intellektuaalomandi süsteemi hääbumine: Mogleni väide, et vaba tarkvara on oluline esimene samm inellektuaalomandi süsteemi hääbumise suunas, osutus samuti täpseks. Vaba tarkvara liikumine on kasvanud ja mõjutanud mitte ainult tarkvaraarendust, vaid ka kogu tehnoloogia- ja loomevaldkonda. Kuigi autoriõigus ei ole iseenesest kadunud, on vaba tarkvara põhimõtted muutnud viisi, kuidas me mõtleme intellektuaalomandist ja selle rollist ühiskonnas.

Kokkuvõttes võib öelda, et Mogleni artikkel oli visionäärne ja tema hinnangud on osutunud ajas üllatavalt täpseks. Kuigi autoriõigus ei ole kadunud, on vaba tarkvara liikumine jätkuvalt oluline jõud tehnoloogia ja ühiskonna arengus. (1)


Allikad:

1 - https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/684/594

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 1: Kolm põnevat IT-lahendust

E-ITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost

E-ITSPEA 3: Kahe traditsioonilise meedia kanali või väljaande analüüs