E-ITSPEA 8: klassikalise kõrgkoolidiplomi, rakendus-/kutsekõrgkoolidiplomi ja erialase kutsetunnistuse rollid (IT-)tööturul


(1)

1. Klassikaline kõrgkoolidiplom: 

  • Roll tööturul: Klassikaline kõrgkoolidiplom (nt bakalaureuse- või magistrikraad) pakub üldist teoreetilist tausta ja laiapõhjalisi teadmisi valitud erialal. See näitab tööandjale seda, et kandidaat on järjepidevalt õppinud ning ta peab rutiinist kinni.
  • Millal eelistada: Klassikaline kõrgkoolidiplom on sageli eelistatud ametikohtade puhul, kus nõutakse sügavamat arusaamist põhialustest, laiaulatuslikku mõtlemist ning juhtimis- või analüüsioskusi. Näiteks tarkvaraarenduse, süsteemihalduse või projektijuhtimise positsioonid võivad nõuda klassikalise kõrgkooliharidusega kandidaate. (2)

2. Rakendus-/kutsekõrgkoolidiplom: 

  • Roll tööturul: Rakendus-/kutsekõrgkoolidiplom keskendub konkreetsetele praktilistele oskustele ja tööstusstandarditele. See valmistab ette õpilasi konkreetsete ülesannete täitmiseks ja valdkonnaspetsiifiliste probleemide lahendamiseks.
  • Millal eelistada: Rakendus-/kutsekõrgkoolidiplom on sageli eelistatud ametikohtade puhul, kus rõhutatakse praktilisi oskusi ja kogemusi. Näiteks võib seda eelistada võrguadministraatori, tehnilise toe spetsialisti või andmebaasihalduri rollide täitmiseks. (3)

3. Erialane kutsetunnistus: 

  • Roll tööturul: Erialased kutsetunnistused keskenduvad konkreetsetele tehnilistele teadmistele ja oskustele. Need tunnistused kinnitavad kandidaadi pädevust teatud tehnoloogiates või platvormidel ning näitavad nende võimekust lahendada kitsamaid tehnilisi probleeme.
  • Millal eelistada: Erialaseid kutsetunnistusi eelistatakse sageli tehniliste spetsialistide ametikohtadel, kus on vajalikud konkreetsete tehnoloogiate või platvormide eksperditeadmised ja oskused. Näiteks võib Cisco sertifikaat olla oluline võrguinseneri või süsteemiadministraatori rolli puhul. (4)


Allikad:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 1: Kolm põnevat IT-lahendust

E-ITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost

E-ITSPEA 3: Kahe traditsioonilise meedia kanali või väljaande analüüs